Viisas Nathan – uskontojen kiistasta vuoropuheluun, 28.02.2018

Esitelmä keskiviikona, 28.2.2018 klo 18:30, Ag108, Agora-Rakennus, Yliopisto Joensuu

Jerusalem vuoden 1192 tienoilla – kolmannen ristiretken aikana: Richard Leijonasydämen ja voittoisan sulttaani Saladinin välillä solmitun aselevon aikana juutalainen kauppias, kristillinen temppeliritari ja muslimisulttaani kohtaavat. Väistämätön herää kysymys: „Mikä kolmesta uskonnosta on oikean totuuden uskonto?“

Teatterikappaleessa Nathan Viisas (tai Viisas Nathan) Gotthold Ephraim Lessing (1729–1782) tutkii tätä kysymystä: Mihin perustuu näiden kolmen uskonnon totuusvaade? Ja jos väittää yhden uskonnon totuuden oikeaksi, tarkoittaako se väistämättä, että muut kaksi uskontoa on katsottava vääräksi? Lessing muotoilee yllättävän oivalluksen: Uskonnon totuuden voima osoittautuu kyvyssä auttaa ihmiset todelliseen inhimillisyyteen. Uskonto, joka ei enää pysty tähän, on menettänyt totuuteensa (tämä ei tarkoita, että se ei voisi löytää sitä uudelleen).

Suomeksi on ilmestynyt kaksi käännöstä Lessingin teoksesta:

  • Nathan viisas, Suomentanut J. Silja, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (1919)
  • Viisas Natan, Suomentanut Matti Rossi, Like Kustannus Oy, Helsinki (1997).

Lisätietoja tapahtumasta:

Karjalaisen Menoinfo  http://karjalainen.menoinfo.fi/joensuu/tapahtumat/viisas-nathan-uskontojen-kiistasta-vuoropuheluun/818628

Facebook  https://www.facebook.com/events/105405236955887/