Ajankohtaista

Saksalaisen elokuvan viikko 2021

Saksalaisen elokuvan viikko 11.-14.11.2021
Kulttuuritehdas Siihtala (Nurmeksentie 4), Joensuu.
Järjestää Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry (www.pkey.fi) yhteistyössä Joensuun Suomi-Saksa yhdistys ry:n ja Goethe-Institut Finnlandin kanssa.

Liput näytöksiin 6 € (opiskelijakortilla 4 €). Liput kortilla tai käteisellä ennen näytösten alkua.
Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys, lukuun ottamatta keskiviikon klassikkoelokuvaa, joka on tekstitetty suomeksi.

Näytösaikataulu:
ma 11.1. klo 18:00: Es gilt das gesprochene Wort (2019)
ti 12.1. klo 18:00: Gundermann (2018)
ke 13.1. klo 18:00: Jeder für sich und Gott gegen alle (Kaspar Hauserin tapaus, 1974)
to 14.1. klo 18:00: Cleo (2019)

Elokuvien esittelyt:
ES GILT DAS GESPROCHENE WORT
Saksa 2019 * 120 min * kieli: saksa, tekstitys englanniksi * K16
Ohjaus: Ilker Çatak
Koskettava rakkaustarina, joka leikittelee stereotypioilla ja ennakkoluuloilla todistaakseen ne vääriksi. Lentäjä Marion tapaa Turkissa miesprostituoidun Baranin, joka haluaa Marionin avulla paeta löytääkseen paremman elämän. Henkilökohtaisten kriisiensä kanssa taisteleva Marion suostuu valeavioliittoon, että Baran pääsisi Eurooppaan. Järjestelyssä on kuitenkin omat haasteensa…

GUNDERMANN
Saksa 2018 * 128 min * kieli: saksa ja unkari, tekstitys englanniksi * K16
Ohjaus: Andreas Dresen
Elokuva perustuu itäsaksalaisen muusikon ja kirjailijan Gerhard Gundermannin elämään. Kaivostyöläisenä elantonsa saanut Gundermann joutui jatkuvasti hankaluuksiin Itä-Saksan salaisen poliisin STASI:n kanssa. Elokuva voitti Saksassa pääpalkinnot (Deutscher Filmpreis) mm. parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, pääosasta ja käsikirjoituksesta.

JEDER FÜR SICH UND GOTT GEGEN ALLE (KASPAR HAUSERIN TAPAUS)
Saksa 1974 * 110 min * kieli: saksa, tekstitys suomeksi * K12
Ohjaus: Werner Herzog
Tositapahtumiin perustuva Kaspar Hauserin tapaus kertoo oudosta miehestä, joka vuonna 1828 ilmestyy Nürnbergiin ja aiheuttaa siellä hämmennystä. Mies on ilmeisesti ollut jossakin vankina koko aiemmin elämänsä, eikä hän osaa puhua lainkaan. Elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon vuonna 1975.

CLEO
Saksa 2019 * 99 min * kieli: saksa, tekstitys englanniksi * K12
Ohjaus: Erik Schmitt
Pystyykö Cleo kääntämään ajan taaksepäin? Vaikuttaa siltä, että epäonni on vaivannut Cleon läheisiä hänen syntymästään saakka. Legendaarinen aarre saattaisi ratkaista kaikki ongelmat mutta ensin Cleon pitäisi päästää menneestä irti…
—–

Deutschtreff-ilta 3.2.2021

Deutschtreff 3.2.

 • Deutschtreff-ilta
 • Aika: ke 3.2.2021 klo 19
 • Piparkakkutalossa (Kauppakatu 34) ja online-videokokouksena
 • Käytämme maskeja ja osallistujamäärä on rajoitettu 20 henkilöön.
 • Online-linkki lähetetään ilmoittautuneille hieman ennen tilaisuuden alkua. Ilmoita kiinnostuksesi sähköpostilla hyvissä ajoin info@jssy.fi.

Karnevaalijuhla 12.2.2021

Karnevaalijuhla 12.2.

 • klo 17 alkaen lapsiperheille
 • klo 18 alkaen muille
 • Piparkakkutalossa
 • lisäinfoa myöhemmin, kun tiedämme, miten voimme toteuttaa tilaisuuden vai toteutetaanko se ollenkaan

Luento: Evankelis-luterilainen pappila 11.2.2021

Luento 11.2. klo 18

Evankelis-luterilainen pappila saksalaisessa kulttuurihistoriassa

Paikka: Joensuun ev.lut. seurakuntakeskus, Kirkkokatu 28, 80100 Joensuu, pieni sali”Angela Merkel, evankelisen papin tytär…” — Suomalaisesta lukijasta voi tuntua oudolta, että saksalaisissa lehdissä mainitaan aina uudelleen, että kansleri on kotoisin pappilasta. Miten niin aikuisen naisen kohdalla mainitaan toistuvasti isän ammatti?!

Saksalainen lukija taas näkee tässä viestin: ”Pappilassa vietetty lapsuus jättää jälkensä ihmisen koko elämään.” Ja todellakin: dramaturgi Lessingistä YouTube-tähti Rezoon on vaikuttava rivi papinlapsia, jotka ovat vaikuttaneet saksalaiseen kulttuuriin. Michael Praetorius ja Georg Phillip Telemann, Matthias Claudius ja Jean Paul, C.G. Jung ja Albert Schweitzer, Hermann Hesse ja Elke Heidenreich — he kaikki ovat kasvaneet evankelisluterilaisen pappilan ilmapiirissä.

Siitä asti, kun Martin Luther ja Katharina von Bora vihittiin, on pappien ja papinrouvien avio- ja perhe-elämä ollut mallina: pappilan elämä edusti porvarillisia arvoja, ja jos se epäonnistui, osoitti se näiden arvojen haurauden.

Pappila oli ”hengen kehto”. Se oli ”metafyysisen kodittomuuden pakopaikka”. Ja se oli ”toisinajattelijoiden hautomo” heille, jotka vastustivat kolmannen valtakunnan autoritääristä hallintoa ja myöhemmin Itä-Saksan toimintaa.

Evankelinen pappila oli ja on kulttuuri-instituutio — ja siksi se jää myös muutosten kourissa.

Esitelmän pitää pappi Hans-Christian Beutel, saksaksi.

Deutschtreff-ilta 6.1.2021

 • Deutschtreff-ilta
 • Aika: ke 6.1.2021 klo 19
 • Piparkakkutalossa (Kauppakatu 34) ja online-videokokouksena
 • Käytämme maskeja ja osallistujamäärä on rajoitettu 20 henkilöön.
 • Online-linkki lähetetään ilmoittautuneille hieman ennen tilaisuuden alkua. Ilmoita kiinnostuksesi sähköpostilla hyvissä ajoin info@jssy.fi.

Taitokorttelin joulukylä

 • Osallistumme vain 18.-20.12.2020
 • Perjantaina klo 10-19
 • Lauantaina klo 10-16
 • Sunnuntaina klo 12-18

Taitokorttelin joulukylä on yhdistyksellä pitkä perinne.

Olemme tänä vuonna vain kolmantena eli viimeisenä viikonloppuna mukana Taitokorttelin joulukylässä. Kyseessä on kolme päivää perjantaista 18.12. sunnuntaihin 20.12. Joulukylään on myyntivuoroja, jotka kestävät kaksi tai kolme tuntia (perjantain viimeinen vuoro). Tarvitsemme jokaiseen myyntivuoroon vähintään kaksi henkeä, joista toinen paistaa makkaroita ja toinen myy mökissä. Myymme paahdettuja manteleita, glögia, bratwurstia, Stolleneita ja mahdollisesti myös muuta itse leivottua.

VARAA KORKEINTAAN 1-2 MYYNTIVUOROA, NIIN, ETTÄ EHDIT MYÖS TODELLA PAIKALLE! Nopeat syövät hitaat! Varaathan ensin vuoron, josta on jo varattu 1/3, jotta jokainen vuoro todella saadaan täyteen.

Olisi hienoa, jos jokainen voi varata vähintään yhden vuoron.
Kiitos!

Tässä Doodlen varauslinkki: https://www.doodle.com/poll/vfcxfeuay5fut3hb?utm_source=poll&utm_medium=link

Lisäksi voitte tehdä linkissä alareunassa ennakkotilauksen Stolleneita ja paahdettuja manteleita varten. Siten voimm paremmin arvioida, minkä verran meillä on leivottavaa ja paahdettavaa.

Bestellung Stollen & Mandeln / Tilauslomake

PERUTTU – Adventtijumalanpalvelus 11.12.2020

Valitettavasti Adventtijumalanpalvelus on peruutettu Koronan takia

 • Adventtijumalanpalvelus perjantaina 11.12.2020 klo 18
 • Pielisensuun kirkko, Tikkamäentie 15, 80200 Joensuu
 • Pikkujouluja ei pidetä tänä vuonna koronan takia

 

 • Jumalanpalveluksen pitää matkapastori Hans-Christian Beutel Suomen saksalaisesta seurakunnasta.
 • Näillä näkymin osallistujamäärää ei ole vielä rajoitettu.
 • Varustaudu maskeilla, koska seuraamme seurakunnan ohjeistusta.
 • Mahdollisesti joudumme perumaan tilaisuuden vielä lyhyellä varoitusajalla. Lähetämme siinä tapauksessa pikaviestin tätä kanavaa käyttäen.
 • Perinteiset pikkujoulut oli tarkoitus järjestää tänä vuonna seurakuntasalissa, mutta yhdistyksen hallitus päätti, että jätämme ne kokonaan väliin tänä vuonna. Henkilömäärä olisi täytynyt rajata hyvin pieneksi, emme olisi voineet tehdä täysipainoista buffettia, ja kaikkinensa tilaisuudesta olisi tullut hyvin poikkeuksellinen.
 • Jos te tai lapsenne haluatte esittää jotakin ohjelmaa, siihen on tilaisuus jumalanpalveluksen jälkeen kirkkosalissa. Ilmoita asiasta sähköpostiin info@jssy.fi. Se olisi hauskaa!