Saksankielinen luento Saksan pappilakulttuurista pe 7.5.2021 klo 18 „Das evangelische Pfarrhaus – Eine Wanderung durch die deutsche Kulturgeschichte“

Pastori Hans-Christian Beutelin teemana on ”Das evangelische Pfarrhaus – Eine Wanderung durch die deutsche Kulturgeschichte”

Seurakuntakeskus Joensuu
Yläsali
Kirkkokatu 28
80100 Joensuu

Tilaisuuden enimmäisosallistujamäärä on 20 henkilöä.

Saksalainen ev.-lut. pappilakulttuuri – luento saksaksi

”Angela Merkel, luterilaisen pastorin tytär, …” – Suomalaisille lukijoille voi olla outoa, kun saksalaisissa sanomalehdissä toistuvasti mainitaan, että liittokansleri on kotoisin pappilasta. Miksi isän ammatilla pitäisi olla merkitystä aikuiselle, kuusikymppiselle naiselle?

Saksalaiselle lukijakunnalle tämä puolestaan antaa viestin: ”Lapsuus pappilassa muokkaa ihmistä koko hänen elämänsä ajaksi.” Näytelmäkirjailija Lessingistä YouTube-vaikuttaja Rezoon voidaankin jäljittää vaikuttava joukko pappien lapsia, jotka ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat edelleen saksalaiseen kulttuuriin. Michael Praetorius ja Georg Phillip Telemann, Matthias Claudius ja Jean Paul, C.G. Jung ja Albert Schweitzer, Hermann Hesse ja Elke Heidenreich – he kaikki kasvoivat protestanttisen pappilan ilmapiirissä.

Martin Lutherin ja Katharina von Boran avioliitosta lähtien pastoreiden ja pastorinvaimojen ja myöhemmin pastorinvaimojen ja heidän puolisoidensa avio- ja perhe-elämä on ollut malliesimerkki: Siellä, missä elämä pappilassa onnistui, se takasi porvarillisia arvoja – siellä, missä se epäonnistui, näiden arvojen hauraus tuli esimerkillisesti näkyviin.

Pappila on ollut ”hengen turvapaikka”. Se oli ”yömaja metafyysisen kodittomuuden aikoina”. Ja se oli ”kasvualusta toisinajattelijoille”, jotka vastustivat autoritaarisia hallintoja Kolmannessa valtakunnassa ja sitten uudelleen Itä-Saksassa.
Protestanttinen pappila oli ja on kulttuurilaitos – ja pysyy sellaisena kaikista muutoksista huolimatta.