PERUTTU Luento: Evankelis-luterilainen pappila 11.2.2021

PERUTTU Luento 11.2. klo 18

Evankelis-luterilainen pappila saksalaisessa kulttuurihistoriassa

Paikka: Joensuun ev.lut. seurakuntakeskus, Kirkkokatu 28, 80100 Joensuu, pieni sali”Angela Merkel, evankelisen papin tytär…” — Suomalaisesta lukijasta voi tuntua oudolta, että saksalaisissa lehdissä mainitaan aina uudelleen, että kansleri on kotoisin pappilasta. Miten niin aikuisen naisen kohdalla mainitaan toistuvasti isän ammatti?!

Saksalainen lukija taas näkee tässä viestin: ”Pappilassa vietetty lapsuus jättää jälkensä ihmisen koko elämään.” Ja todellakin: dramaturgi Lessingistä YouTube-tähti Rezoon on vaikuttava rivi papinlapsia, jotka ovat vaikuttaneet saksalaiseen kulttuuriin. Michael Praetorius ja Georg Phillip Telemann, Matthias Claudius ja Jean Paul, C.G. Jung ja Albert Schweitzer, Hermann Hesse ja Elke Heidenreich — he kaikki ovat kasvaneet evankelisluterilaisen pappilan ilmapiirissä.

Siitä asti, kun Martin Luther ja Katharina von Bora vihittiin, on pappien ja papinrouvien avio- ja perhe-elämä ollut mallina: pappilan elämä edusti porvarillisia arvoja, ja jos se epäonnistui, osoitti se näiden arvojen haurauden.

Pappila oli ”hengen kehto”. Se oli ”metafyysisen kodittomuuden pakopaikka”. Ja se oli ”toisinajattelijoiden hautomo” heille, jotka vastustivat kolmannen valtakunnan autoritääristä hallintoa ja myöhemmin Itä-Saksan toimintaa.

Evankelinen pappila oli ja on kulttuuri-instituutio — ja siksi se jää myös muutosten kourissa.

Esitelmän pitää pappi Hans-Christian Beutel, saksaksi.